Slik søker du billig forbrukslån – sammenlign de beste tilbudene

Slik søker du billig forbrukslån – sammenlign de beste tilbudene

Når man skal finne det beste forbrukslånet, handler det om å sammenligne. Det er viktig å orientere seg om hvilke utlånere som gjelder, hvilke rentebetingelser og lånegebyrer de har og hvilke vilkår de gir den enkelte låner. På Billigeforbrukslån.no har de sammenlignet flere banker og gitt en god oversikt, men det er også viktig å selv gjøre research.

Utlånere vil se på den enkelte søkers personlige økonomi, og kredittvurdere deretter. Banker har gjerne en kredittscore for aktuelle kunder, som kan gi høy score når inntekten er høy, gjelden er lav og betalingshistorikken god. Alder er også noe som tas høyde for. Disse faktorene spiller en stor rolle for hvor gode betingelser man får på sitt forbrukslån.

Krav på informasjon

Man vet aldri hvor mye et forbrukslån egentlig vil koste før man står med tilbudet på lånet i hendene. Hvor mye man kan spare på for eksempel gebyrer gjelder det å finne ut av, og se hvordan man kommer ut av det med rentene. Den totale summen på forbrukslånet avgjør om man har funnet et gunstig lån.

Ved å beregne samlet kostnad kan man finne ut hvor mye et lån i praksis vil koste, og ifølge norsk lov kan man kreve å få informasjon om hvor mye man må ut med som følge av å ha tatt opp et forbrukslån. Her inkluderes blant annet terminbeløp, gebyrer, effektiv rente, antall terminer og forfallstid.

Sammenligning av effektiv rente

Veldig mange banker tilbyr forbrukslån og blant de største kan nevnes Ikano Bank, Nordea, Storebrand, DNB og Sbanken. Når antallet banker er høyt er konkurransen mellom dem stor, og forbrukere kan dermed utnytte muligheten til å spørre om uforpliktende lånetilbud på blant annet forbrukslån. Siden tilbudene er personlige, vil de variere stort fra bank til bank.
Derfor er det økonomisk gunstig at man personlig forhører seg med flere banker, før man takker ja til det tilbudet som blir billigst. Når man sammenligner for eksempel hvilken rente ulike banker gir på papiret, får man ikke det helt rette svaret. Den effektive renten er forskjellig fra person til person, og bankene er pliktig til å oppgi den.

Ikke stol for mye på rangeringer

Det er vanlig at man finner rangeringer på nett som sammenligner forbrukslån, men her må det understrekes: Disse sammenligner kun nominell rente. Slike rangeringer kan gi en pekepinn, men er likevel noenlunde misvisende siden låntakers personlige økonomi er det bankene forholder seg til. Det finnes nettsider som tilbyr oppdaterte data, men kan ikke fortelle hvor mye låner faktisk må betale.

Det er ingenting å veien for å spørre ulike banker hvor mye de ville gitt en i lån, da man på ingen måte trenger å takke ja til tilbudene man har mottatt. Lar man ulike banker kredittsjekke seg og hente ut informasjon om en, vil man sitte igjen med flere tilbud man kan velge og vrake blant.

Andres erfaringer

Selv om hvilke tilbud man får varierer veldig fra person til person, er det lov å forhøre seg med andre om erfaringer de har hatt med ulike utlånere. Dersom en bank har fått dårlige anmeldelser fra kunder, er dette verdt å ha i bakhodet. Anmeldere kan dog ha hatt en helt annen økonomisk situasjon enn en selv.

Banker og låneformidlere som scorer høyt på Norsk Kundebarometer, er det uansett verdt å ta en titt på, og ved å finne ut hvilke aktører andre har vært fornøyde med kan man filtrere ut eventuelle utlånere som er kjent for dårlige vilkår. Slik sparer man tid når man leter etter de bedre tilbudene.

Oppsummering

  • Nominell rente vs. effektiv rente
  • Få utlånere til å ta kredittvurdering
  • Sammenlign for å finne det beste

Banker og låneformidlere skreddersyr tilbudene til den enkelte låner etter å ha kredittsjekket dem, og derfor kan man med fordel sende inn søknader til flere uten å takke ja til dem. Andres erfaringer kan gi en pekepinn på om en aktør gir gode og billige lån, men tredjeparts formaninger må alltid tas med en klype salt.